2025 m. balandžio 16–17 dienomis Klaipėdos turizmo mokykloje vyko Lietuvos profesinio mokymo įstaigų mokinių profesinio meistriškumo konkursas „AEHT-LT 2025“. Renginys subūrė apie 70–80 dalyvių iš įvairių Lietuvos profesinių mokymo įstaigų, kurie varžėsi keliose rungtyse: kokteilių, konditerijos, restorano aptarnavimo, kulinarinio meno, kulinarinio dekatlono, baristos, meninio drožinėjimo.
Kas yra AEHT? Tai Europos profesinių mokyklų, turinčių svetingumo sektoriaus mokymo programas asociacija (toliau- AEHT) vienijanti 400 mokyklų iš 40 Europos šalių. Kartą metuose AEHT organizuoja svetingumo sektoriaus mokinių profesinio meistriškumo konkursą. Pati AEHT-LT konkurso esmė yra suburti profesinio mokymo įstaigų mokinius ir suteikti jiems galimybę susitelkti ir pademonstruoti savo įgūdžius. Darbas komandose, kurias sudaro skirtingų mokyklų mokiniai, ugdo ne tik profesinius, bet ir komunikavimo, verslumo, darbo planavimo, pilietiškumo bei kitus bendruosius gebėjimus. Konkurso dalyviai burtų keliu buvo paskirstyti į mišrias 3 mokinių iš skirtingų mokyklų komandas.
Mūsų mokyklą konkurse kulinarinio meno rungtyje atstovavo virėjo profesinio mokymo programos. 3v grupės mokinys Rokas Gabriėlaitis. Rungties užduotis buvo iš anksto žinoma ne visa – tik susirinkus vietoje paskelbtas vadinamasis „slaptas ingredientas“ su kuriuo, reikėjo sukurti:
- Veganišką šaltą užkandį su pupelėmis, žemės riešutais ir slaptu ingredientu;
- Karštą žuvienę su menke ir morkomis;
- Pagrindinį patiekalą su šviežia ančiuko filė, kriauše ir slaptu ingredientu.
Per ribotą laiką reikėjo ne tik sukurti receptūras, bet ir paruošti patiekalus, juos profesionaliai patiekti, laikantis RVASVT bei higienos reikalavimų. Komanda, kurioje dalyvavo Rokas, pasirodė puikiai – tiek vertinant komandinį darbą, tiek kūrybiškumą ir skonį. Už pastangas ir išskirtinį rezultatą jų komanda buvo įvertinta I vieta! Tai – ne tik Roko asmeninis pasiekimas, bet ir visos mokyklos bendruomenės įvertinimas. Džiaugiamės, kad mūsų mokiniai geba kurti, bendradarbiauti ir sėkmingai atstovauti mokyklai nacionaliniu lygiu. Dėkojame Rokui už ryžtą, profesijos mokytojams Ramūnui ir Genovaitei – už perteiktas žinias ir praktinį paruošimą, Panemunės pilies restorano „Kuknia“ virtuvės šefui Mantui Makarui – už palaikymą ir patirties pasidalijimą ir visai mokyklos bendruomenei – už tikėjimą!
Ramūnas Siniauskas, virėjų profesijos mokytojas
|